De eerste dag Ceremonie Pura Desa Anturan


De ochtend.

Vanmorgen om zes liep de wekker af. Nog even een kleine tienminuten gedoezeld en toen met een jeugdige sprong (ha ha ha) hups eruit. Meteen onder de douche, spullen uit de koelkast en water voor de brandstof opgezet. Een boterham met kaas, twee koppen koffie en ik kon de motor wel weer starten. Traditionele kleding aan en op weg naar de tempel. Om half acht kwam ik aan, precies wat ik me had voorgenomen.

Het was al een drukte van jewelste. De warungs waren al allemaal open en het rook er heerlijk naar koffie. Bij het binnengaan van de tempel werd je eerst gezegend met Heilig Water, je kreeg een hand en rechts ervan stond het tafeltje voor de sponsering. In de tempel wat rond gekuierd en weer naar buiten. Daar werden de beesten klaar gemaakt voor “de offering”.

De Heilige Symbolen die onderdeel van de tempel zijn werden allemaal naar binnen gedragen. De dames met de Heilige Symbolen moesten naast elkaar bij de grote tafel gaan staan waarop verschillende attributen lagen die voor de wijding moesten zorgen. Zo was er het Heilige Water en het Witte Koord wat telkens bij bijna elke ceremonie terugkomt. Daarna gingen de dames met de Heilige Symbolen naar een andere tafel waar al deze Symbolen versierd werden.

Samen met de dames die de Heilige Symbolen droegen, de Pedanda (Hoge Priester), meer dan 80 priesters en de beesten gingen de stoet van start naar het centrum van Anturan waar de Heilige Boom staat. Vanaf de tempel tot aan de Heilige Boom was het één lange sliert aan mensen. Aangekomen bij de boom werden door de vrouwen al hun offers uitgestald. Ik heb nog nooit zoveel offers bij elkaar gezien. Ongelofelijk wat een hoeveelheid.

De Pedanda en zijn vrouw, die ook Pedanda is, begon met de ceremonie en wat ik nog nooit heb mogen ervaren is dat ik samen met een jonge dame die ook foto’s maakte, de hele ceremonie mocht vastleggen tot aan het moment het zegen en wijden van de Heilige Symbolen begon. Dit duurde wel enige tijd. Twaalf van de belangrijkste priesters mochten de afrondingen van de zegeging verzorgen. Nadat ook dit onderdeel voorbij was kwamen de hulppriesters om de gelden die in de offers waren gestopt eruit te halen en de zorgvuldige gemaakte bloemetjes werden verwijderd. Nadat ook dit voorbij was stonden er ongeveer een 400 vrouwen op en meer dan 80 priesters, en die liepen allemaal dezelfde richting op. Daar sta je dan tussen en schuifel je samen met iedereen langzaam terug naar de tempel.

De middag

Snel naar huis, kleren te drogen hangen, koffie en eten. Kreeg een whatsapp: “papa Henk het begint om twaalf uur en niet om twee uur”. Ik had nog een kwartier. Dan maar niet douche en het was dan ook lang leven de body spray.

Weer terug in de tempel begon het tweede gedeelte van de ceremonie. De Pedanda en zijn vrouw hadden al plaats genomen en waren bezig met de voorbereidingen. Voor hun stond de tafel met alle Heilige Symbolen. Ook hier werden de Heilige Symbolen gezegend. Als einde van deze ceremonie werden de beesten naar binnen gebracht en moesten rondom de tafel lopen waarop de Heilige Symbolen stonden. Hierna kwamen nog twee sprekers en daarna werd de middag afgesloten. Voor het laatste gedeelte had ik me een leuk plekje uitgezocht tegenover twee dames en we hebben daar samen best wel veel plezier aangehad en veel gelachen.

Eenmaal buiten gekomen was het eerst tijd voor een kop Bali koffie. Daarna bij de mannen gekeken die al bezig waren met de lawar. Gelukkig werd het programma aangepast en werd dit niet in de nacht gedaan, wat eerst de bedoeling was.

Deze ceremonie wordt in Anturan om de vijftig jaar gehouden. Voor velen en ook voor mij is het de enige keer om dit mee te maken. De naam van de ceremonie is: Melaspas, Mecaru, Linggih Ngenteg Pura Desa Anturan.

Vandaag was het Melaspas.

Het doel van deze ceremonie is om het negatieve element uit de tempel te verwijderen en plaats te maken voor een grote geest van goedheid met een groet ziel. De mensen die dan in de tempel verblijven worden beschermd tegen alle negatieven elementen. De “verontrustende” geesten die in de tempel hebben geleefd of verbleven worden door deze ceremonie verdreven naar hun oorspronkelijke verblijfplaats. Omdat de tempel een Heilige plaats is wordt aan de onderkant van de tempel een gat gegraven waarin het vlees wordt begraven en afgedekt met de Gouden Lotus.

Het andere doel van deze ceremonie is om vrede te creëren voor de mensen die in de tempel verblijven en ook daarbuiten en om dingen te vermijden die niet gewenst zijn.

Na de ceremonie naar huis, onder de douche, schone kleren aan, wasmachine aangezet, samen met de buren hopelijk een probleem opgelost met een behoorlijk irritant ventje in onze buurt, natuurlijk koffie en ja hoor naar het strand van Lovina Beach.

Wat een dag. Ik heb heerlijk genoten.

10 november 2019