De derde dag Sumbawa Besar


Toeval bestaat niet, alles heeft een reden. Vanmorgen via Messenger een gesprek met een dame uit Sumbawa Besar. Afspraak gemaakt met haar, Fitri, om samen een aantal items te gaan bekijken.

Omdat zij geen vervoermiddel heeft heb ik haar thuis opgehaald. Een klein huisje waar zij samen met haar broer woont. Naderhand heb ik haar broer, een vriend, haar zus, een tante en wat kinderen ontmoet en hebben we samen koffie gedronken.

Fitri werkt bij PT. Bio Greenland. Een Japans bedrijf dat van de Castro plant diversen gezondheid oliën maakt. In de vrucht zitten pitjes die uitgeperst worden en door middel van een geheim procedé worden de oliën gemaakt.

Als eerste waren we naar de ochtend markt Seketeng gegaan. Een drukte van jewelste. Rond gelopen en iedereen was even vriendelijk. Alleen de vrouw die de shag verkocht niet, ze wilde hebben dat ik wat kocht. Maar ja ik rook al meer dan een jaar niet meer.

Vanuit de markt zijn we naar de nieuwe brug Tanjung Menangis gegaan. Deze brug speelt in het leven van de mensen uit Sumbawa Besar een belangrijke rol. In de vroege ochtend komen de stelletjes hier naar toe om selfies te maken. Toen we terug kwamen stond moeder koe op de weg naar de andere koeien te blèren van “komen jullie nou nog”. Maar nee hoor moeder koe kon naar haar soort genoten wandelen.

Vanaf de brug is het één lange weg tot aan de Ai Lemak Beach. Daar ontmoeten we een stel vrienden van Fitri. Beide spraken, net als Fitri, goed Engels. Over van alles gepraat. Na een uurtje gelegen en wat gerust te hebben zijn Fitri en ik ergens wat gaan drinken.

Links en rechts van deze lange weg liggen allemaal maisvelden. Het is nu de tijd om te oogsten. De mensen die de mais oogsten wonen met het hele gezin naast het maisveld. Fitri had gevraagd of we foto’s mochten maken. Het wagentje waar wij op zitten is de machine waar de mais gescheiden wordt van de kolf. De vrouwen smeren op hun hele gezicht crème tegen de zon en de hitte. Want heet is het hier. Het is nu half vijf in de namiddag en nog steeds 34 graden.

Morgen staat Hu’u op het programma. Een klein plaatsje aan de kust. Een rit van ongeveer 5 uur. Dat wordt om 07.00 vertrekken.

29 april 2018