De derde dag Ceremonie Pura Desa Anturan


De Ochtend

Vanmorgen was het weer vroeg uit de veren, om zes uur liep de wekker af. Nog even wat nadoezelen en toen werd het opeens half zeven. De gebruikelijke rituelen en om half acht was ik in de Tempel. Het was er al aardig druk en in de derde hof zat men al te bidden. Nyoman ving mij op en samen hebben we rond gelopen en samen gebeden. Nyoman legde mij verschillende offers uit en dat was niet zo eenvoudig.

Er stond een offer stuk dat voorzien was van saté van het varken. Het hele offer was gemaakt van het varkensvet en stelde het begin en het einde voor en de goden uit het Balinese Hindoeïsme. Dan zijn er foto’s waar de priester een offer op hun hoofd dragen. Deze offers werden op de belangrijkste plaatsen in de tempel geplaats. Voordat men dat deed ging men met deze offers naar buiten en diende men de offers naar alle vier de windrichtingen te laten wijzen. Er werd dus vier keer gedraaid.

Vandaag was de dag dat de tempel als gebouw zou worden gewijd en verlost van de eventuele boze geesten. Bij de verschillende offers lagen dan ook stukken gereedschap.

Wat we om acht nog niet wisten was dat het programma mega zou uitlopen. Twee van de drie Pedanda’s waren al aanwezig. De derde zou door omstandigheden pas om half elf aankomen. Gestart werd met het programma en rond de klok van 1 uur kon ik snel naar huis om te eten. Men zou om twee uur richting strand vertrekken.

De Middag

Op het strand aangekomen duurde het nog enige tijd voordat men begon met de voorbereidingen. Alles was wel weer aanwezig. De warungs met de heerlijks snacks, de man met de ballonnen, het gokspel, de visjes. Dus even heerlijk wat snacks gegeten. Na enige tijd kwam de stoet het terrein opgelopen en kon iedereen zijn plaats zoeken om deel te nemen aan de ceremonie. Het strand was vandaag uitgesloten voor mij, reden is omdat ik geen Hindoe ben. Dat is dan ook volledig te respecteren en te volgen op een afstand.

De hele dag heb ik geprobeerd te zoeken naar de mens achter deze ceremonie en heb dus aardig wat foto’s gemaakt van de mensen zelf en ook de mensen die wij in Nederland “waterdragers” noemen. Mensen die dag en nacht klaar staan om te helpen.

De ceremonie aan het strand werd door de mensen aangeduid als zijnde: Melasti

Melasti

Melasti is de ceremonie met als hoogste doel het reinigen van de wereld van alle vuiligheid, zonde en slecht karma en zichzelf ook te zuiveren van al deze onvolkomenheden. Alle slechte dingen uit het verleden worden naar de oceaan gegooid. Ook worden alle heilige voorwerpen en heilige uitrusting die tot de tempel behoren gereinigd en gezuiverd van alle kwaad.

Weer een prachtige beleving en ook wel een voorrecht dat ik hierbij aanwezig mag en kan zijn.

12 november 2019