De Dam van Gambuh


Vandaag bijna de hele dag met Ketut Budi opgetrokken. Een mooie tracking gedaan, maar daar wil ik nog eerst wat informatie over inwinnen. Het valt in ieder geval onder de noemer van “Hidden Places”. Daarna ben ik eerst naar huis gegaan omdat mij een groot euvel getroffen had. Mijn camera was een beetje erg nat geworden. Ja, dit ligt nu in een emmer met rijst. Dus mijn “oud beestje” maar weer eens van stal gehaald.

Daarna ben ik weer richting Gambuh gereden om samen met Ketut Budi koffie te drinken, ja wij doen dat. Wij “delen” onze koffie. “Delen” is voor ons twee heel erg belangrijk.
Na de koffie zijn we samen te voet naar de dam, gelopen. Heerlijk om daar te wandelen. De dam is onderdeel van het irrigatiesysteem.

Het irrigatie systeem van Gambuh is momenteel zo ingericht dat er slechts 1 keer paar geoogst kan worden. Nu met de regen van de afgelopen dagen stromen de rivieren weer flink en is men volop bezig in de rijstvelden. De dam bij Gambuh was door de overheid schijnbaar pas in orde gemaakt.

Het bijzondere aan de stenen zijn de rondingen. De bewoners van Gambuh zijn er van overtuigd dat in deze speciale stenen een “spirit” woont. Wat op zichzelf ook niet vreemd is want ook in “materie” zit leven. De bewoners bidden en vragen aan de spirit in de stenen voor water, zodat de boeren in de rijstvelden kunnen gaan werken. De stenen worden dan bij de tempeltjes of op speciale plaatsen in de rivier gelegd.

Na dit alles ben ik naar Lovina Beach gegaan. De zee was rustig. Het was er lekker druk. Iedereen dacht die zonsondergang dat wordt niks. Maar dat is een kwestie van geduld en wachten. En daar kwam die. Hij kleurde de hemel in allerlei kleuren.
Gaaf, gaaf en nog eens gaaf.

Het was een super dag.

29 januari 2019