De dag na Nyepi


Zo dat was het weer. Van 09.00 in de ochtend tot 17 uur in de namiddag op het strand geweest. Drie schitterende dagen gehad. Vandaag de dag na Nyepi, genaamd Ngembak Geni, dan komen familie en vrienden samen om elkaar vergeving te vragen en daarbij worden bepaalde rituelen uitgevoerd. Op sommigen plaatsen zijn er sociale activiteiten op het strand zoals bijvoorbeeld touwtrekken, verschillende eettentjes, ballonnenverkopers, suikerspinnen….en ja uiteraard ben ik daar geweest in Anturan, waar ik de afgelopen twee dagen ook ben geweest.

Het was een enorme drukte en alles was aanwezig, de suikerspinnen man, de man met de ballonnen, de man die de vogeltjes verkocht, de mannen met hun gokspelletjes, drie komedianten. Ik moest zo nodig voor aan staan en ja hoor ik werd dus leuk in de maling genomen. Soms werd het iemand te veel en zocht hij de rust van de stilte op om een tukkie te doen. Voor 5000 roepia kon je met de boot een stukje de zee op en daar werd dan ook goed gebruik van gemaakt.

De schooljeugd deed, eierlopen, waterlopen met een lepel en water lopen met een flesje op het hoofd. Ik was wat laat en heb dus alleen het laatste gezien van de schooljeugd. De vrouwen uit vier Desa’s streden tegen elkaar bij het touwtrekken. Favoriet was Anturan en die hebben dan ook gewonnen. Na het touw trekken moesten 15 dames met elkaar de competitie aan gaan wat betreft dansen.

Het was genieten vandaag, de activiteiten, de snacks, de drankjes (nee geen alcohol gewoon lekkere Bali koffie). De avond werd afgesloten met karaoke en aangezien ik daar een enorme fan van ben, ben ik maar wat gaan eten en mijn weg naar huis gemaakt.

Was het dat zullen jullie zeggen, nee hoor over drie dagen hebben we Pagerwesie en er valt nog heel veel te vertellen en te laten zien over Bali en wat ik allemaal gedaan heb en nog ga doen.

18-03-2018