De Ceremonie Melasti 2019


Volgens een lokale kennis zou de ceremonie om één uur beginnen. Om half één aanwezig en nee hoor. Gebeld met een andere kennis, nee hoor rond twee uur. Nou het werd dus rond vier uur toen de ceremonie pas echt begon. Maar de voorbereidingen die mochten er zijn. Ik ben dus even terug gegaan naar huis, wat gegeten. Daarna in Lovina Beach en Banyualit wezen kijken. Uiteindelijk toch terug gegaan naar mijn favoriete plek om de Melasti mee te mogen vieren, het dorp Anturan.

Toen ik weer terug kwam was het strand nog steeds aardig leeg. De voorbereidingen waren in volle gang. De man met de ballonen kwam, de kleine warungs werden opgebouwd. Alles druppelde beetje bij beetje binnen. De motorscooters met de bakso namen hun vaste plaats weer in, maar moesten toch een ander plekje gaan zoeken. De stoet zou daar namelijk langs komen.

De muziekinstallatie werd geïnstalleerd, de mannen met hun gokspel zaten op hun plek, de kinderen kregen ballonen en liepen daar trots mee rond. De security stond aan het begin om alle motorscooters naar een andere plek te wijzen. De dames van Yakult mochten natuurlijk ook niet ontbreken. De twee meisjes die het vrede teken maakte, waren druk bezig om hun roepia’s bij elkaar te leggen om voor hun jongere broertje een knuffel te kopen.

Het maken van selfies mag natuurlijk ook niet ontbreken en wat later kwam ik de man weer tegen, maar maakte hij geen selfies meer. Wandelede met zijn handen op zijn rug en bekeek alles vanaf een afstand.

Ergens in een Desa was men bezig zich te verzamelen om de tocht naar het strand te maken. Deze tocht zou ongeveer een uur duren. Kleine groepjes families kwamen langzaam met hun offerande naar het strand gelopen en namen plaats op hun vaste familie plaats. Iedere familie heeft zijn vast plaats tijdens de Melasti ceremonie. Helaas zou één familie wegens een sterfgeval niet aanwezig kunnen zijn.

Rond de klok van vier uur was het dan zo ver. Iedereen aan de kant, de stoet kwam er aan. Honderden mensen die allemaal offeranden bij hun hadden. Die de heilige voorwerpen van de tempel droegen. Ik heb er 31 geteld.

In gesprek met Pemangku Ketut Budi leert mij iets meer over de Melasti Ceremonie. Het vertegenwoordigt het symbool van de voorouders en de “spirit” van het hindoeïsme. Er zijn 5 spirits aanwezig: twee van de voorouders, eentje van de hoogste spirit en één spirit is van God. Het is de grootste en belangrijkste ceremonie van Bali en vind een aantal dagen voor Nyepi dag plaats. Het doel van deze ceremonie raakt mij telkens keer op keer diep.

Het hoogste doel van de ceremonie is het reinigen van de wereld van alle vuiligheid, zonde, slecht karma. Ook zichzelf te zuiveren van al deze onvolkomenheden. Alle slechte dingen uit het verleden worden naar de oceaan gegooid. Alle heilige voorwerpen die tot de tempel behoren worden gereinigd en gezuiverd van alle kwaad. De ceremonie vindt plaats bij de zee omdat water de bron van alle leven is.

Tijdens de hele dag schalt de muziek uit de enorm grote muziekboxen, de ijscoman zijn deuntje is de hele tijd te horen, tot het moment aanbreekt dat er gebeden gaat worden. Dan is het hele strand verhult in een enorme stilte die alleen doorbroken wordt door de tekst van de priester. Zoals ieder jaar maakt dit een behoorlijke indruk op mij. En ook voor mij was er een moment van stilte, zat ik naast de man met zijn loempia tahu, mijn camera op mijn schoot en in gedachten.

Na afloop ging iedereen zeer rustig, in volledige kalmte en voldaan naar huis. Boven de bergen hingen al de hele dag de donkere wolken. Het was een mooie ceremonie.

03 maart 2019