De Brug bij Pemaron


De Brug bij Pemaron

Om van Lovina naar Singaraja te gaan zijn er twee mogelijkheden. Je kan via de hoofdweg gaan. Deze weg is ontzettend druk en het verkeer op deze weg slib heel vaak dicht. Grote betonwagens, veel vrachtverkeer en de vrachtwagens afkomstig uit Java worden steeds groter en hoger. Wanneer ik in de vroege ochtend wel eens die route neem dan hangt er al een blauwe waas en dat is beslist geen dauw. Maar gelukkig is dat nog niet iedere dag.

De andere weg is vanuit Banyualit. De secundaire sluiproute. Geen vrachtwagens, geen groot verkeer, geen politie controle ha ha ha. De handigste manier om in Singaraja te komen. Maar op het moment gaat dat ietsje moeilijker.

Bij Pemaron lag een brug die ongeveer net zo breed was als een auto. Dat leverde vaak veel problemen op. Ook was het wegdek van de brug heel vaak zwaar beschadigd. Ook een gedeelte van de weg vlak voor de brug, is altijd zwaar beschadigd. Dat komt voornamelijk door de regen.

Sinds een maand geleden zijn ze begonnen net het maken van een nieuwe brug. Een flinke bouwput en boeiend om te zien hoe er gewerkt wordt. Om de mensen met een motorscooter toch de gelegenheid te geven om gebruik te maken van deze route heeft men een “houten overspanning” gemaakt waar je over heen kunt rijden. Men heeft er twee gemaakt, nou ja gemaakt. En ja natuurlijk ben ik daar ook over heen gereden. Het is ook mijn route om naar Singaraja te gaan.

Het is een imposante bouwput. Veel wordt nog met de hand gedaan. Voor het grove werk hebben ze toch maar een graafmachine ingezet. En net als bij ons trekt zo een bouwput altijd aandacht en gaan mensen er lekker bij zitten en kijken hoe er gewerkt wordt.

De vrouw die bij de mannen zit behoorde bij een van de mannen. Ze wilde dat ik foto’s maakte. Ja dat was ook mijn bedoeling. Toen ze zag dat ik er flink wat maakte zei ze dat het nu genoeg was. Ik haar uitgelegd dat ik foto’s van de mannen maakte. De mannen aan het lachen en dikke duimen omhoog. Toen keek ze toch wel een beetje beteuterd.

Tijd om weer verder te rijden.

9 november 2018