De Boom


In mijn voortuin staat – stond een grote boom die in de lengte gescheurd was. Hij stond al helemaal schuin en bij de stevige wind van de laatste dagen maakte die rare geluiden. Bij omvallen zou die op het dak van de overbuur vallen. Dus…..zondag na de ceremonie was er overleg wat te doen met de boom. De vader van de zes dochters wilde wel in de boom klimmen.

Na de ceremonie even snel wat boodschappen gedaan en ik was nog geen minuut thuis of…..daar kwamen de zes dochters, vader, moeder, Yeni en haar moeder, Pemangku, Komang mijn buurman. Ik geloof we waren opeens met veertien personen. Al gauw bleek dat een hele hoop handen wel nodig was. Het is ongelofelijk met hoeveel gemak vader in de boom beweegt en zelfs nog tijd heeft om een sigaret op te steken en tijdens het werken op te roken.

Ieder stuk dat gekapt werd moest met touwen onder een flinke spanning gehouden worden anders zou het alle kanten op gaan. Dat waren voor iedereen best wel spannende momenten. En degene die daar altijd de grootste lol bij had en trok alsof har leven er vanaf hing…juist dat was Novi. Wat heeft die meid altijd een plezier.

Na het eten gingen de kleinste verstoppertje spelen en aangezien dat niet in de tuin kon dan maar in huis. Toen ze daar me klaar waren ben ik samen met ze een stuk gaan wandelen.

Uiteindelijk heeft de boom moeten toegeven en was de klus geklaard. Een spannende, intensieve maar zeer gezellige dag.

23 september 2020