Compilatie van Melasti en Ogoh Ogoh


Omdat diversen ceremonies en activiteiten geen doorgang vinden heb ik op Nyepi Day een compilatie gemaakt van de Melasti Ceremonie en Ogoh Ogoh. De dag na Nyepi wat betreft foto’s heb ik niet toegevoegd anders werd het te veel. Het is een lang artikel met veel foto’s.

Voor mij persoonlijk behoort de Melasti Ceremonie met aansluitende Ogoh Ogoh – Nyepi en de Dag na Nyepi tot één van de mooiste belevingen vanuit het Hindoeïsme. In alle deze ceremonies, momenten, komt het Hindoeïsme van Bali volledig tot uiting. Ik kijk er naar zonder een roze bril. Het is zoals ik het voel en ervaar en mij daarbij goed realiseer dat: wat je ziet is niet altijd wat het lijkt.

Voor mij persoonlijk is het Balinese Hindoeïsme geen godsdienst maar net als het Boeddhisme een leer. Een manier van vorm geven aan het leven. Er is geen slecht of goed, er is geen zwart en wit, geen mooi en lelijk, er is geen gelijk of ongelijk. De verbondenheid met de natuur, het respect voor de andere, het zorgen voor de ander, het niet egoïstisch zijn maar bereid zijn te delen. Alles komt terug in het zoeken en vinden van de balans van het leven. Dat het zo niet altijd is realiseer ik mij heel erg goed, maar wij als mensen dienen dit zo optimaal mogelijk te realiseren. Ik denk ook dat de huidige situatie waarin wij als mensen verkeren laat zien dat wij terug moeten naar de basis van het leven.

Zowel de Melasti Ceremonie als Ogoh Ogoh en de dag na Nyepi ben ik altijd in Anturan te vinden. Tijdens de Ogoh Ogoh begin ik altijd bij het startpunt en loop de hele toch tot aan het strand met hun mee. Alle Desa’s die behoren tot Anturan zijn aanwezig tijdens de Melasti Ceremonie. Nooit laat een familie verstek gaan of er is een sterfgeval in de familie dan mag men zelfs niet deelnemen aan de ceremonie. Ogoh Ogoh wordt helemaal door de jongeren verzorgd met ondersteuning van de ouderen. Maanden van te voren starten de jongeren met het maken van poppen van papier-maché, bamboe, hout, de muziek te oefenen, de voorbereidingen voor de verhalen die in dans, tijdens de tocht, worden uitgebeeld. Het gebeurd allemaal met een enorme bevlogenheid. Vaak zie je dat de voorbereidingen al in november starten. Dagelijks zijn de jongeren hier mee bezig.

Melasti Ceremonie

Door de gesprekken met de priesters die ik persoonlijk ken, leren zij mij iets meer over de Melasti Ceremonie. Het vertegenwoordigt het symbool van de voorouders en de “spirit” van het hindoeïsme. Er zijn 5 spirits aanwezig: twee van de voorouders, eentje van de hoogste spirit en één spirit is van God. Het is de grootste en belangrijkste ceremonie van Bali en vind een aantal dagen voor Nyepi dag plaats. Het doel van deze ceremonie raakt mij telkens keer op keer diep.

Het hoogste doel van de ceremonie is het reinigen van de wereld van alle vuiligheid, zonde, slecht karma. Ook zichzelf te zuiveren van al deze onvolkomenheden. Alle slechte dingen uit het verleden worden naar de oceaan gegooid. Alle heilige voorwerpen die tot de tempel behoren worden gereinigd en gezuiverd van alle kwaad. De ceremonie vindt plaats bij de zee omdat water de bron van alle leven is.

Ogoh Ogoh

Ogoh Ogoh vindt altijd plaats op de dag voor Nyepi. De naam komt van het Balinese woord Ogah Ogah en dat betekent heen en weer schudden. Dat is dan ook precies wat er gebeurd tijdens de tocht. Op heel veel momenten tijdens de tocht wordt de pop heen en weer geschud. Wanneer de weg breed genoeg is wordt er zelfs stevig en hard rond gedraaid. Hierdoor weet de geest dan ook geen weg terug meer naar het dorp. In de ochtend van Ogoh Ogoh maken de mensen een kleine ceremonie  voor hun huis. Dit om de geesten te bedanken en gunstig te stemmen. Ook op kruispunten of plaatsen waar wegen elkaar kruisen doet men dit.

De poppen zijn gemaakt in de vorm van Bhuta Kala oftewel de bozen geesten en wezens die ons leven willen komen verstoren. Het wordt gesymboliseerd als een eng en woest wezen dat al het slechte van de natuur in zich heeft en dat wil overbrengen naar de mensheid. Men hoopt nu door dat door het lopen van de tocht en op het einde de kwade geesten bij de zee te verbranden, dat al deze negatieve invloeden bij de mens wegblijven en dat men in rust kan verder leven. Dat er weer een balans gecreëerd wordt tussen God, de natuur en de mensheid. Tijdens de tocht worden er verschillende mythen uitgebeeld door dans en door een verteller wordt het verhaal verteld. De goden die in deze verhalen voorkomen zijn: Garuda. Siwa, Ganesha, Durgha en Randga. Het is het verhaal van de grote vogel tegen de kleine vogel, het verhaal van goed en kwaad.

Nyepi

Nyepi is een nationale feestdag in Indonesië, maar op Bali wordt deze dag zeer intens beleefd. Het is de dag na Ogoh Ogoh en gaat in op 06.00 tot en met 06.00. Het is “De Dag van de Stilte”. Het is het Nieuwjaar volgens de Bali Kalender ( en we vieren het jaar 1942). Het is de dag van meditatie en zelfreflectie. Dat betekent dat men zich niet mag verplaatsen, niet met scooter, auto of te voet. Men dient thuis te blijven, geen radio, geen muziek, geen televisie, geen licht en voor sommigen is het zelfs een dag van volledig vasten. Het vliegveld is gesloten en toeristen wordt gevraagd deze dag te respecteren en niet naar het strand of elders te gaan. Dit jaar, 2020, is voor de derde keer dat internet is afgesloten. De enige uitzonderingen hierop zijn bedreigende levensomstandigheden en hulpdiensten ter plaatse kunnen komen en vrouwen die gaan bevallen.

De dag na Nyepi, genaamd Ngembak Geni, komen familie en vrienden heel snel samen om elkaar vergeving te vragen en daarbij worden bepaalde rituelen uitgevoerd. Op sommigen plaatsen zijn er sociale activiteiten op het strand zoals bijvoorbeeld touwtrekken, verschillende eettentjes, ballonenverkopers, suikerspinnen….en ja natuurlijk ben ik daar ook telkens bij. Het is altijd een heerlijke dag. Vorig jaar was het voor de eerste keer dat de jongeren die in de stoet meeliepen, hun verhalen uitbeeldde met muziek op het terrein voor de grote tempel aan de kust bij Anturan. Een prachtig spektakel.

De kernwoorden zijn: Vertrouwen en Liefde

25 maart 2020