Ceremonie Melaspas, Mecaru, Linggih Ngenteg Pura Desa Anturan


Iedere morgen wanneer ik door het dorp Anturan liep passeerde ik de tempel. Er ging geen dag voorbij of er lag weer zand, batako, cement. Stonden er kleine zwarte trucks met materialen en de nodige motorscooters van de mannen die er aan het werken waren. Acht maanden heeft de renovatie geduurd en naar ik mij heb laten vertellen zouden de kosten 1 biljoen roepia zijn geweest inclusief de aankomende ceremonie.

Gistermiddag en vanmiddag ben ik naar de tempel gegaan en naar de werkzaamheden gekeken. Sarong aan en gevraagd of ik mocht kijken en foto’s maken. Kreeg meteen een rondleiding en uitleg. De oude beelden mogen niet worden weg gedaan en wordt gezamenlijk bij elkaar geplaatst.

Elke toegang naar het dorp was versierd en de straten die uitkwamen bij de tempel stonden vol met Penjor’s.

Aanstaande zondag gaat de ceremonie van start en zal duren tot de 20ste van deze maand. Een aantal ceremonies start al om drie of vier uur in de nacht. Dat zijn de dagen dat men de lawar klaar maakt.

Uiteraard was de jeugd ook aanwezig en ze wilde allemaal op de foto. Na het maken van de foto’s was het allemaal één voor één en in een rijtje achter elkaar high five.

De officiële naam van deze ceremonie is: Upacara Melaspas Ngenteg Linggih Mamungkah Tawur Agung Desa Adat Anturan Buleleng Bali.

Na uitleg van een van de mensen in de tempel en diversen artikelen gelezen op internet is dit een zeer uitgebreide en ook wel zeer complexe ceremonie. Deze ceremonie bestaat uit veel elementen, rituelen, gebruiken en symbolen. Het begrip “Odalan” gaat door deze hele ceremonie heen.

In ieder geval is de basis van deze ceremonie dat de tempel gereinigd en schoongemaakt wordt voordat deze gebruikt gaat worden. Het doel is ook om de vrede te bewaren voor de mensen die in de tempel aanwezig zijn en om zaken te vermijden die niet gewenst zijn.

Belangrijk in deze ceremonie is dat er harmonie, een balans, gemaakt wordt onder de mensen, met de Goden en met de natuur en omgeving.

Het zal de komende dagen dus weer lekker druk worden.

09 november 2019