Ceremonie bij Nyoman


De ceremonie bij mijn vriend Nyoman was niet zo maar een ceremonie. Deze ceremonie had een grote emotionele onderlaag. Toen Nyoman 10 jaar was stierf zijn vader en bleef moeder achter met 6 kinderen. Drie dochters en drie zonen. Er was niet veel tijd om te rouwen en zo jong als de kinderen waren ze moesten allemaal hun financiële steentje bijdragen. Nyoman woonde toen in Munduk. Een plaats achter Seririt. In 1983, hij was toen 16 jaar, verhuist Nyoman naar Anturan, dat vlak bij Lovina ligt. Met praktisch niks komt hij daar aan en koopt 3 are grond en begint zelf en alleen zijn huis te bouwen.

Nyoman is een zeer gelovig man. Van zijn verdiende salaris gaat dan ook veel op aan kleine ceremonies voor de goden. Ieder ochtend om 5 uur is hij de familie tempel in het dorp aan het schoon maken.

Nyoman beloofd de goden dat hij een tempel op zijn grond zal bouwen. Wanneer de tempel klaar is zal hij een ceremonie houden met muziek en dans uit de plaats Munduk. Dat was dus afgelopen 15 april.

De Ceremonie Membayar Hutang
Bij het huis van Nyoman staan de volgende tempels: Surya (voor de zon); Rontlu (voor vader en moeder); Taksu (Voor de kinderen); Line (de god voor wanneer er iemand sterft); Yero Gede (voor het land en voor het goede en kwade, voor de balans) en Lebuh staan aan de voorkant van het huis en is de security.

De tempels Surya, Rontlu en Taksu staan bij elkaar op een soort verhoging en zijn omgeven door een muur. Dit wordt Samgah Kemulan genoemd en betekent: “wij komen van Munduk”
In elke tempel is in de voet van de tempel een holle ruimte. Hier wordt aarde uit Munduk en de Chinese munt als offer in gelegd. Door de aarde in de onderkant van de tempel te leggen is er altijd een verbinding met Munduk.
Tijdens dit alles wordt er gebeden waarbij gebeden wordt tot alle goden voor geluk, een goede gezondheid en een lang leven. Het water dat tijdens dit bidden gebruikt wordt is voor de reiniging.

Tijdens de ceremonie worden diversen liederen ten gehore gebracht door de Gambelaars en aansluitend wordt er een dans getoond die ook weer voor geluk, gezondheid en balans moet zorgen. De eeuwige “strijd” tussen goed en kwaad. Waarbij uiteindelijk geen van beide zal winnen of verliezen maar er ontstaan een balans.

18 april 2018