Blije gezichten….


Op donderdag zijn we als eerste begonnen met het verdelen van de matrassen. Nog tien stuks mochten we weggeven. Omdat het allemaal nogal verspreid lag hadden we Rika gevraagd om ons te helpen. Het was een hele toer om de matrassen te bezorgen. Het was allemaal eerst met de motorscooter rijden en dan te voet verder wat alleen maar omhoog en omlaag ging. Zoals je op het filmpje kunt zien wordt de matras op de zitting gelegd, met je kont op de matras gaan zitten en rijden maar. Iedereen die je dan tegemoet komt gaat netjes aan de kant want de weg is bijna net zo breed als de matras. Overal waar we kwamen  werd de matjes of de eeuwenoude matras meteen weggedaan en de nieuwe matras ontdaan van de plastic. Sommigen probeerde de matras meteen uit.

Nadat we de matrassen hadden uitgedeeld waren er nog vier gezinnen te bezoeken. Dat zou voor een tweede keer in Selat zijn, het dorp waar Gambuh toe behoort. Bij het laatste gezin moest er flink naar boven geklommen worden. Een pad dat een beetje breder was dan de band van de motorscooter, maar dat was niet voor ons weggelegd en dus te voet omhoog. Toen we aankwamen was het gauw beslist om hier ook een voedselpakket te geven.

Vrijdagmorgen weer vroeg uit de veren, de pakketten zouden worden uitgedeeld. Er was een hele hoop plastic afgeleverd bij de warung van Pemangku. Iedereen was al bezig om de zakken op de motorscooters te binden. Daar eerst even gestopt en in een stoet achter de auto van Toko Rejeki aan gereden. Aangekomen bij de plaats waar de plastic wordt opgeslagen zaten de meeste mensen al te wachten. Ook onze blonde vriend was er al en hij was maar wat blij dat hij kon helpen om alles op de vaste plek te leggen. Voordat de pakketten worden uitgedeeld verteld Pemangku altijd eerst wat het belang is om de plastic te verzamelen en niet te verbranden of in de rivier te gooien. En het werkt. Steeds vaker brengen de mensen de plastic naar zijn warung zodat hij het naar de centrale opslagplaats kan brengen.

En zoals ik al zei, daar kwam Nenek aangelopen met haar bijdrage. Gelukkig hoefde ze dat hele stuk niet te lopen maar werd ze door haar kleinzoon gebracht. Na het uitdelen nog even bij Pemangku thuis nagepraat over de hele situatie.

Het kruidnagelseizoen is zo goed als wat voorbij en veel mannen en vrouwen gaan op zoek naar ander werk, wat er helaas niet zal zijn te vinden.

De actie die we deze keer en de vorige hebben mogen uitvoeren hebben we te danken aan de volgende donateurs waarvoor wij hun namens de mensen hartelijk bedanken. : Diaconie van de Protestantse Gemeente te Haarlem, Dhr. Rudolf Pfundt en Dhr. en Mevr. Wolswinkel.

Er zijn nog een aantal donaties binnengekomen. Zo kunnen we de volgende week de motorscooter laten repareren. Voor ons nu even een paar dagen bijtanken wat hard nodig is. We zullen volgende week, met wat mogelijk is, weer voedselpakketten gaan uitdelen.

Donaties kunnen overgemaakt worden naar NL23SNSB0939530880 t.n.v. H.M.H Bus en onder vermelding: Hulp voor Gambuh op Bali

Delen mag natuurlijk.

24 oktober 2020