Banyualit – Pemuteran


Na er ongeveer 6 maanden gewoond te hebben, brengt mij de weg altijd terug naar Pemuteran. De weg naar Pemuteran gaat door het dorp Seririt en het dorp Grogak naar de Melanting en Pulaki Tempel. Onderweg naar Pemuteran, daar waar ik zal genieten van de Balinese koffie en Soto Ayam, kom ik van alles tegen. Vissers die staan te vissen, een gezin dat langs de kant van het water zit en geniet van hun maaltijd, een verwaarloosd chinees kerkhof. Als ik alles op de gevoelige plaat zou willen vastleggen dan kwam ik pas in het donker thuis.

Pemuteran is een klein vissersdorp in het noordwesten van Bali. Het is uitgegroeid tot een kleine maar zeer aangename toeristische plaats, waar het niet druk is. Het strand is uitzonderlijk schoon en breed. In Pemuteran is van alles te vinden, kleine winkeltjes, restaurants, live muziek op de woensdag en de vrijdagavond. Het is bij uitstek een schitterende plek om te snorkelen en te duiken. Wat we zien in Pemuteran is de bescherming van het koraal, het verzorgen en uitzetten van schildpadden en een kleine zoutfabriek.

De eerste stop was de Melanting Tempel. De tempel Pulaki heeft misschien wel de naam en dat vanwege de apen die rondom de tempel leven, maar de Melanting tempel is misschien wel één van de mooiste tempels van Bali. De tempel straalt een enorme rust uit, is enorm schoon en de gebouwen zijn zeer speciaal. Wanneer je denkt dat je de hele tempel hebt gezien, jammer dan, dan is er een heel klein poortje en als je daar door heen gaat mag je nog een hele lange trap oplopen om vervolgens bij de laatste tempel aan te komen. Hier worden de offeranden neergezet en gezegend door de priester. Beide tempels (Melanting en Pulaki) liggen vlak bij elkaar. Een geluk dat het zondag was, nou ja eigenlijk bewust voor gekozen, anders loop je door een lege tempel nu waren er velen die kwamen bidden en offers brengen. Daarna gingen de meeste gezellig bij elkaar zitten en genoten van hun maaltijd.

Rondom Pemuteran is het één geweldig mooi wandel gebied. Je kunt hier echt uren rond dwalen zonder je ook maar één minuut te vervelen. Wel goede wandelschoenen, minimaal 1 liter water, een pet en geloof het of niet een lange broek tegen de hitte. Wanneer je Langs Pondok Sari het weggetje naar de kust toe inslaat kun je, ja he he natuurlijk naar links en naar rechts, en dan ben je op het strand. Wanneer je naar rechts loopt ga je richting Moskee en kun je aan de achterkant van de huizen zien hoe de mensen daar leven. Na ongeveer een kleine honderd meter zie je aan de rechter kant het Turtle Rehabilitation Centre, waar schildpadden worden uitgezet in de zee. Goed kijken want je loopt er zo aan voorbij.

Wanneer je naar links gaat kun je een hele lange wandeling maken langs het strand en genieten van de stilte en de rust. Je zult er niet veel tegenkomen. Helemaal in het begin ligt het Biorock Centre. Dit het grootste Biorock koraalrif kwekerij- en restauratieproject wereldwijd, dat het gecombineerde formaat van alle andere lopende projecten in de Stille Oceaan, de Caraïben en de Indische Oceaan overtreft.

Iets buiten het dorp ligt de zoutproductie van Pemuteran. Verbaas je niet als je naar binnen gaat, als je het kunt. Temperaturen tussen de 50 en 70 graden Celsius. Hier worden verschillende soorten zout geproduceerd van gewoon zee zout tot gerookt zee zout. Het merendeel van de productie is bedoeld voor de export. De “fabriek” ligt in de Jalan Sahadewa No. 1 Dinas Loka Segara Pemuteran.

Het was weer een geweldige trip met prachtig weer en ik was net op tijd thuis voordat boven de kraan werd open gedraaid en het water in stromen naar beneden kwam.