Banyualit – Pemuteran – Gilimanuk


Eindelijk, ik mocht weer op toer. Mijn nieuwe motorscooter, Yamaha 155 CC, moest ingereden worden voor de eerste onderhoudsbeurt van 1000 kilometer. De weg van Lovina naar Gilimanuk is een mooie weg om een dergelijke trip te maken. Links en rechts aan deze weg liggen verschillende tempels zoals de Melanting en Pulaki tempel. Iets verder dan de Pulaki tempel ligt een kleine tempel: “Pura Goa Tirta Sunia”

De Pura Goa Tirta is een holentempel die je bereikt via een zeer steile trap met hoge en ongelijkmatige treden. De tempel is gelegen in Banyupoh Village, Gerokgak op de weg naar Gilimanuk. De oplopende trap is versierd met tijgerbeelden en een draakstandbeeld (Naga’s) dat zich langs de treden uitstrekt en dient als bewaker van de tempel. Aan de rechterkant is het hoofdaltaar waar het offeren plaats vind. Tirta Sunia is de naam van de Balinese hindoegemeenschap. De tempel van Tirta Sunia is een van de heilige tempels en bij elke volle maan komt uit deze tempel het heilig water dat door de Balinese hindoe-gemeenschap wordt gebruikt bij ceremonies als gezegend water. De Tirta Sunia-tempel zelf bestaat al 400 jaar.

Toen ik daar stopte kwam er vanachter een klein huisje opeens een priester met zijn twee kinderen tevoorschijn. Ik moest een sarong omdoen en voordat ik omhoog mocht gaan moest ik eerst gereinigd worden met het heilige water. Dus dat heb ik gedaan. Boven was er een kleine spelonk, waar ik maar niet ben ingegaan. Dat soort dingen is niet echt aan mij besteed. Het was in ieder geval bijzonder om te zien. Je hoefde niks te betalen, een donatie was voldoende. Vandaaruit door naar Gilimanuk waar ik koffie en water genuttigd heb en toen weer terug richting Lovina met een tussenstop en Pemuteran. Motorscooter geparkeerd en lekker over het lege strand gekuierd. Wat was het daar stil, veel boten lagen aan de kant op het strand en ik telde welgeteld 4 toeristen. In Pemuteran een potje koffie besteld met een heerlijke omelet en genoten van het uitzicht en de stilte.

Waar heen vandaag? Nog geen idee.

14 februari 2020