Banyualit – Batur – Banyualit


Gistermorgen vroeg uit de veren. Ik wilde langs het meer bij de Batur gaan toeren. Alleen het lichaam wilde niet en kwam wat in opstand. Maar iets heel anders zei dat ik moest gaan. Daar zou ik geen spijt van krijgen.
Eerst een douche genomen, toen mijn brandstof de koffie en de havermout als ontbijt. Maar de start van de dag liep wat traag en daardoor vergat ik mijn gebruikelijke bananen en gekookte eieren mee te nemen. Maar eenmaal op weg en eenmaal weer in die vrijheid te schieten, was de slome start gauw vergeten.

Wanneer ik op de motorscooter zit dan duurt het niet lang of ik ben volledig opgenomen in de omgeving. Niets negatiefs van buitenaf kan binnenkomen. In het eerste stuk schieten de gedachten door mijn hoofd en het wordt met de minuut stiller in mijn hoofd. Wat eerst een probleem was wordt ondergeschikt, wat eerst een teleurstelling was wordt vergeven en krijgt een plaats. In die wereld van op de motorscooter rijden is er geen plaats voor winnen of verliezen. Er is slechts een balans. Er is: het moment.

De weg route zou gaan via Singaraja richting Air Sanih en langs de kust tot aan Gretek. Vandaar zou het richting Pura Jati Batur gaan en ik wilde uitkomen bij het Lake Batur. Eenmaal aangekomen bij Gretek ben ik eerst nog een kleine elf kilometer verder gereden om te kijken hoe Mount Agung erbij zou staan. En daar stond hij dan in alle pracht en praal. Geen wolkje om hem heen. Foto gemaakt en terug naar Gretek waar de trip pas echt zou gaan beginnen. Geen idee hebbende waar ik aan ging beginnen.

Maar het duurde niet lang totdat ik in de gaten kreeg waar ik me aan waagde. Het was een lange weg die alleen maar omhoog ging. De ene bocht die de andere bocht opvolgde, soms waren de bochten langgerekt en soms was de stijging van de weg in de bocht nog eens extra en was de bocht enorm kort. Ietsje gas terug om door dat scherpe stukje te komen maar snel weer gas bijgeven anders begon de motorscooter wat te wiebelen.

Het was constant bezig zijn met het rijden en proberen een glimp op te vangen van de onwijs prachtige omgeving. Zoeken naar een stukje vals plat waar ik de motorscooter kon neerzetten. Dan was het met momenten omhoog lopen of een stuk terug naar beneden om de foto te kunnen maken en….te genieten.

Wanneer je dan stil stond was het eerste dat meteen opviel, de enorme stilte. Er kwam af en toe een motorscooter of auto langs. Geen toerist gezien. Op ongeveer de helft was een klein dorp. Ik stopte bij een parkeerplaats en werd meteen aangesproken. Waar ik naar toe wilde. Dat uitgelegd en er werd eens naar mij gekeken en gevraagd: “are you sure”? ik moest dan maar gewoon de weg omhoog blijven volgen en op de top kon ik vanzelf weer naar beneden glijden.
De hele weg tot boven aan toe leek het wel alsof Agung mij volgde en ervoor zorgde dat ik goed beneden terecht zou komen. Hij stond daar en je zag dan hoe hij tot aan de zee is uitgestrekt. Eén glooiing van bomen, planten en struiken. Eén glooiing van alle kleuren groen. Het was een pallet van groene kleuren.

Toen ik boven aankwam wist ik het antwoord op de vraag van de man: “are you sure”? Het was af en toe flink bijten omhoog en dat was ook de afdaling. Maar wat is dit een grandioze route.
Beneden aangekomen de motorscooter geparkeerd en even naar de tempel gelopen om te kijken of ik ook wel naar binnen wilde. Op een afstand werd er gefloten en hei, hei groepen. Ik al eens gekeken of ik ergens een hond zag maar dat was niet het geval. De beleefdheid en vriendelijkheid straalde van de gidsen af. Ik heb me omgedraaid en heb ze allemaal eens vies aangekeken en gezegd: “saya tinggal di Bali tujuh tahun” en ben koffie gaan drinken. Ze waren meteen stil.

Na de koffie langs het meer wat rond gekuierd en ook daarvan genoten. Maar als je in een dal bent gekomen dan moet je daar ook weer uit en dat gaat alleen maar omhoog. Deze weg omhoog ging een heel stuk makkelijker en uiteindelijk kwam ik in Kintamani uit. Vandaaruit ging het weer richting Banyualit met onderweg nog ergens in een kleine warung genoten van een heerlijke kop koffie.

Een schitterende dag.

17 juni 2019