Nationale Park Bali


De Mangrove

Gister heb ik samen met mijn vriend Hans een eerste bezoek gebracht aan het Nationale Park van Bali. Er zullen nog meerder bezoeken en wandelingen volgen. Wij hadden nu gekozen voor een tocht rond de mangrove bossen.

Het was prachtig weer en een ideale dag om met de motor te gaan. Na een rit van 2,5 uur arriveerde we bij de hoofdingang. Na enig onderhandelen gingen we met de gids naar de plaats waar de boot op ons zou wachten.

Eenmaal daar aangekomen werden we enorm vriendelijk ontvangen door de eigenaresse van de kleine warung. De boot was er nog niet. Dan maar eerst koffie, cake, water en pop mie. Nadat we ons te goed hadden gedaan aan dit alles arriveerde de boot.

Vlak bij de kust zaten een paar jongens te vissen. Bij hun in de buurt lagen twee hele grote kweekvijvers vol met kleine vissen.

De mangrove staat in verbinding met de zee. Toen wij er waren kon je kunt dus goed zien dat het eb was. Op verschillende plaatsen is men op dat moment dan ook bezig met vissen. De bodem is overal niet zo stevig dat je er goed op kunt lopen. Het is op vele plaatsen zachte modder en je  zakt weg tot aan je middel. Nee, ik voelde me niet geroepen om dit te gaan uitproberen.

Tijdens het varen hoorde je allen maar het geluid van de boot, de zon die haar stralen heerlijk niet neerkomen, de stilte. Het zorgde er voor dat je heerlijk kon wegzinken in een diepe slaap.

De mangrove heeft een beschermede functie voor het achterliggende land. Het is een scherm dat de sterke en soms zeer scherpe winden vanuit de zee tegenhoudt.

Toen we uit de mangrove kwamen voeren we richting een zandbank. Daar troffen we die geweldig mooie zeester aan. Hij of zij leefde nog en we hebben de zeester terug in het water gelegd. De hele tocht heeft ongeveer 2,5 uur geduurd. Toen was het weer tijd voor….koffie. Het was een heerlijke dag.

 Het Nationale Park

Door de toenmalige heersers van Bali werd in 1917 het gebied voor het eerste officieel erkend als een beschermd natuurgebied. Het gebied werd door de Nederlanders in 1941 opgericht als Indonesisch Nationale Park. Het besloeg bij de oprichting een gebied van 77.000 hectare. Tegenwoordig is dat nog 19.000 hectare. Het park ligt in het Noord-Westen van Bali en omvat het hele schiereiland Prapat Agung. Het was opgericht om de Bali Starling-vogel en de laatst overgebleven wilde banteng te beschermen. Het is nog steeds een beschermd gebied en zonder gids is het dan ook niet mogelijk om bepaalde wandelingen te maken of de mangrovebossen te bezoeken.

Het Bali Barat Park is bergachtig en bestaat uit moessonbos, mangrovebossen 310 hectare. Laagland regenwoud, savanne, soorten zeegrasvegetatie 40 hectare. Koraalriffen 810 ha. Zandstranden en zowel ondiep als diep zeewater 3.520 hectare. Het Menjangan Island is een schitterend onderdeel van het Nationale Park.

In het park liggen twee vulkanen. De Mount Patas met een hoogte van 1.412 meter en de Mount Merbuk met een hoogte van 1.388 meter.

In het park zijn 175 verschillende soorten planten te vinden waarvan 14 bedreigde soorten. Er komen 160 verschillende soorten vogels voor, waarvan de Bali Starling wel de bekendste is. De Bali Starling is een van de meeste bedreigde vogelsoorten ter wereld. Het is ook tevens de mascotte van het park.

De dieren die je kunt tegenkomen in het park zijn: de zwarte aap, de python, herten, de vliegende hond, everzwijn, de zwarte reuze eekhoorn, de luipaard kat.

31 maart 2018