Ambengan en de Jembong waterval


Afgelopen zondag was het een dag waarop je in de tuin zit met een heerlijk ruikende en dampende kop koffie en denkt, pffffffff. Het was een dag na een aantal inspannende dagen, dat je weet dat je heel wat te bespreken hebt met jezelf en moet loslaten. Hele dagen ervoor achter een laptop gezeten en dat vind ik vermoeiender dan een hele dag lekker op de motorscooter te toeren. Dus na die heerlijke Bali koffie, me verzorgd, in mijn boekje gekeken waar naar toe. En op weg.

Ik wilde wel weer eens naar de streek Ambengan en de Jembong waterval. Vanuit Celuk Buluh is dat ongeveer driekwartier rijden. Je gaat via Pemaron waarbij je op het kruispunt van de Jalan Dewa Putu Kerta rechts de Jalan Ki Barak Oanji inslaat. Via Panji kom je er met Truus GPS gemakkelijk. Het begin van de weg vind ik nou niet bepaald een aantrekkelijk stuk en het vraagt met momenten behoorlijk wat stuurmanskunst. Verder is het een prachtige streek en er worden door verschillende gidsen wandeltochten aangeboden. Ik heb mij beperkt tot de motorscooter en ook dat is mooi. Naderhand hoorde ik dat Ambengan bekend staat om zijn heerlijke Soto Ayam. Dat wil dus zeggen dat ik beslist nog een keer terug ga. Heerlijk Soto Ayam.

Het is ongeveer drie jaar geleden dat ik de Jembong waterval had bezocht. Het was toen een wat druiligere dag en mijn vrouwelijke kennis en ik waren de enigste. Er was een hokje waar je entree moest betalen, maar er zat toen niemand. Het was er doodstil en een genot om er te zijn. Er is wel wat veranderd in die tijd. Gelukkig geen swing, maar een heuse kabelbaan(tje). Er is een warung gekomen en op het laagste punt drie zwembaden die gevuld worden met het water van de waterval. Ook nu was het er niet druk. Een paar jongeren bij het zwembad en pa bij de waterval. Maar nu moest ik wel entree betalen.

Na er wat heerlijk gerelaxt te hebben ben ik via de route naar de Aling-Aling waterval terug gereden. Wanneer je bij de Jembong waterval wegrijdt staat op de t-splitsing een wegaanduiding om naar Aling-Aling te gaan.
De naam Ambengan komt uit het Balinees en betekent onkruid. Maar ook onkruid zijn bloemen. De waterval ligt in het gebied Ambengan. Een gebied van cacao plantages, prachtige rijstvelden en heel wat verschillende soorten tropische bomen. Om uiteindelijk bij de waterval te komen moet je ongeveer een kleine 200 meter klimmen dat via trappen gaat.

Een mooie dag was het.

14-07-2019