Agung 25 mei 2019


Eerst wilde ik dit in het Engels schrijven om een groter bereik te hebben, maar ik realiseerde mij dat iedereen een vertaal optie heeft op Facebook, dus gewoon in het Nederlanders. Waarom een groter bereik dat mag uit het verhaal blijken en de mensen op Bali stellen het delen zeer op prijs.

Van morgenvroeg kreeg ik een telefoontje van Ketut-Budi dat vriend Agung flink aan het sputteren was. Ik vroeg hem: “now, on this moment”? “Yes now” was het antwoord en ook hij had het uit tweede hand. Goed dan, maar internet, Facebook, Instagram de hele sociale media was nog steeds bagger. Omdat dan uit te zoeken had geen zin. Snel onder de douche en zonder koffie gaat deze jonge niet de deur uit. Spullen bij elkaar gepakt. Om acht uur vertrokken en om negen uur en 15 minuten later reed ik in Tukad Abu omhoog richting Agung.

Het was weer heerlijk om daar te zijn. daar stond hij dan in al zijn pracht en praal als een koning kijkt hij uit over Bali en heeft alles onder controle. Hij rookt zijn pijp en als de ruimte te vol wordt gaat de deksel omhoog en spuugt hij as, wolken en gesteente naar buiten. Aan de foto’s gemaakt in de nacht is te zien dat dit een prachtig gezicht is. Een vulkaan is nu eenmaal één van de mooiste natuurelementen die we hebben, hoe vernietigend hij ook kan zijn.

Aan de top was goed te zien waar het vuur had toegeslagen. Het was een grijs gebied geworden. Gedurende de hele rit naar Tukad Abu hing er boven zijne majesteit een lichte waas die heel langzaam en kalmpjes uit zijn kamer omhoog steeg. De boeren waren gewoon aan het werk om hun gras voor de koeien te halen.

Omdat ik zonder ontbijt was vertrokken begon mijn maag in opstand te komen en ben ik terug gereden tot bij de Toko aan het begin van de klim. Daar wat te eten en drinken gekocht. De eigenaar kwam bij mij zitten en gaf mij wat fruit. Ik voer hem of ze geen angst hebben: “sedikit takut” was het antwoord en zo is dat ook. Men vindt het niet prettig maar is niet echt bang en het dagelijkse leven gaat gewoon door. Na mijn ochtendmaal verorberd te hebben ben ik terug gereden richting Celuk Buluh en daarbij iedere weg die ik links in kon gaan ook in ging.
Totdat ik bij de t-splitsing van Dukuh Pandan uitkwam en die kant uit ging. Het was de eerste keer dat ik die weg nam. Wat een weg, wat een prachtige weg. Van alle kant zie de Agung en als je, je omdraait dan kijk je een diepte in die grandioos is. Aan deze weg lag de ene na de andere tempel. Hele kleintjes, middelmatige maar ook van die echt uit de kluiten gewassen tempels. Dat zal wel allemaal ter ere van Agung zijn.

Op twee gedeelten van Agung steeg er nog wat rook omhoog en dat was na verloop van tijd ook weg. Ik ben die weg helemaal omhoog gereden tot aan de laatste tempel en daar ging het dan over in een voetpad. Ik zat dus binnen de vier kilometer zone maar op een verantwoorde plek. Toen ik de motorscooter uitzette werd ik volledige overmand door de stilte. Ongelofelijk hoe stil, maar oh zo mooi om daar van te mogen genieten.
Het was prachtig om weer bij Agung te zijn, want de omgeving rond de vulkaan is werkelijk schitterend. Het is een prachtig wandelgebied. De natuur in al zijn schoonheid tref je hier aan. De stilte waar je in terecht komt die je meezuigt, een stilte die je in je hele lijf voelt. Zo intens is die.

En dan………dan open je Facebook want ik heb VPN.
Dan vraag ik mij af welk doel mensen hebben om paniek te zaaien. Ja er heeft een eruptie plaats gevonden van precies 270 seconden, er hebben geen evacuaties plaats gevonden en er zijn wat vluchten vertraagd en afgezegd uit voorzorg. Nee ik bagatelliseer dit niet. We moeten alert blijven. Maar….we moeten niet doen alsof Bali in de zee is gezonken. Mensen uit andere landen zijn verontrust en willen hun vakantie annuleren. Met welk doel? Ook al zou er iets gebeuren dan is het, hoe erg dat het ook s=is, altijd aan die kant van Bali. De rest van Bali is gewoon veilig.
Wanneer mensen goed en objectief geïnformeerd willen worden moeten ze gewoon de volgende facebook pagina van Jackie Pomeroy volgen: Mount Agung Daily Report

https://www.facebook.com/groups/415222448896889/?ref=group_header

En ga er maar vanuit als ik een foto plaats van naar beneden komend lava dan ben ik persoonlijk in Tukad Abu en Dukuh Pandan.

25 mei 2019