Op zoek naar …..


Het dorp Gambuh Selat Village blijft boeien, steeds weer ga ik er naar terug om de kern van het leven, de basis van het alles te ontdekken. Gambuh behoort niet alleen tot één van de oudste dorpen van Bali, maar er wonen ook waarschijnlijk wel de oudste mensen van Bali, met een hele rijke geschiedenis achter zich. Samen met de priester Ketut Budi hebben we de twee oudste mensen van het dorp bezocht. Ze wonen dicht bij elkaar in de buurt. De weg er naar toe is zoals bij al deze bergdorpen in een niet al te beste staat, zwak uitgedrukt.

Een beetje geschiedenis over de beide dames is moeilijk te achterhalen, ook hoe oud ze precies zijn is afhankelijk van de verhalen die ze zelf nog vertellen en die hun kinderen vertellen. Dit alles met elkaar gecombineerd dan is de vrouw die blind is aan één oog 105 jaar en de andere vrouw zou volgens de overlevende 107 jaar moeten zijn.

De blinde vrouw wordt in het dorp door de dorpelingen Dadong Pon genoemd. Dadong is een voornaam die in 8 verschillende landen voorkomt. Zij is twee keer getrouwd en beiden mannen zijn reeds overleden. Ze heeft 5 kinderen waarvan 3 jongens en twee meisjes. Drie kinderen zijn inmiddels overleden en 1 zoon woont op Sulawesi. Zij heeft twee broers, die inmiddels zijn overleden en twee zussen die nog in leven zijn. Haar vader kwam uit Karangasem, zijn naam is Pasek Dira en van beroep was hij boer. Haar moeder kwam uit Munduk Kunci en haar naam is Ketut Ngayon en zij werkte samen met haar man als boer en boerin. Dadong Pon kan zich de periode van de Nederlanders en de Japanners wel herinneren maar heeft er erg weinig last van gehad omdat zij in de bergen woonde.

De andere vrouw haar naam is Nyoman Dewi en werd door de dorpelingen Dadong Kendri genoemd. Zij is doof aan beide oren en blind aan één oog . Van haar is niet zo veel bekend en ook moeilijk te achterhalen. Zij was getrouwd met Nyoman Mudrana, welke is overleden. Beide waren ze boer. Ze hebben samen 6 kinderen, 3 zonen en 3 dochters en welke allemaal nog in leven zijn.